Tilbagekøbsret

En tilbagekøbsret er en aftale indgået mellem Københavns Kommune og en køber af en ejendom. Rettigheden indebærer, at Københavns Kommune kan tilbagekøbe ejendommen typisk i et givent årstal og til en fastsat tilbagekøbssum.
Video Url

Københavns Kommune varsler normalt et tilbagekøb af en ejendom fem år inden tilbagekøbsåret. Dette fremgår af aftalen i en servitut i tingbogen. Hvis tilbagekøbet er varslet, og tilbagekøbsretten ikke er blevet frikøbt eller udskudt inden tilbagekøbstidspunktet, overtager kommunen ejendommen på de vilkår, som står i servitutten.

Tilbagekøbsretten er som udgangspunkt tinglyst og bør fremgå af ejendommens tingbogsattest. Tingbogsattesten kan gratis findes på www.tinglysning.dk.

Københavns Kommune har indført en ordning, hvor visse ejendomme kan blive frikøbt af tilbagekøbsretten, eller tilbagekøbsåret kan udskydes.

Hvis en ejer vil fortsætte med at eje ejendommen efter tilbagekøbsåret, er der to muligheder:

  1. Ejendommen frikøbes, hvilket indebærer, at servitutten aflyses fra Tingbogen. 
  2. Tilbagekøbsåret udskydes, hvilket indebærer, at servitutten påtegnes om, at kommunens ret til at tilbagekøbe ejendommen vil ligge længere ude i fremtiden.

Københavns Kommune vurderer i hvert enkelt tilfælde, om ejeren kan frikøbe eller udskyde tilbagekøbsretten. 

Muligheden for frikøb eller udskydelse er en politisk vedtaget beslutning, der uden varsel kan ændres af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.

Der er tilfælde, hvor der i servitutten er aftalt tilbagekøb med bygningserstatning. I disse tilfælde betaler Københavns Kommune borgeren for bygningens værdi, og grundværdien benyttes til udarbejdelse af frikøbstilbud eller udskydelse. 

Hvordan kan jeg frikøbe tilbagekøbsretten? 

Ved beregningen af frikøb indgår ejendommens værdi, tilbagekøbssummen, tilbagekøbsåret og kalkulationsrenten. 

Kalkulationsrenten er i indeværende beregningsår 0,7 %. 

Prøv vores beregner for frikøb her

Hvordan kan jeg udskyde tilbagekøbsretten?

Ejendommens værdi, tilbagekøbssum, tilbagekøbsår, udskydelsesår (nyt tilbagekøbsår) og kalkulationsrente indgår i beregningen for udskydelsen af tilbagekøbsretten. 

Kalkulationsrenten er i indeværende beregningsår 0,7 %.

Prøv vores beregner for udskydelse her.

Ny offentlig vurdering eller mæglervurdering

I de tilfælde, hvor der foreligger en ny offentlig ejendomsvurdering for ejendommen, vil den borger der anmoder om et tilbud på frikøb eller udskydelse, kunne modtage et tilbud baseret på den nye vurdering. Hvis der ikke foreligger en ny offentlig ejendomsvurdering, skal der ved frikøbstilbud indhentes en mæglervurdering. Borgeren betaler for udarbejdelsen af denne mæglervurdering, som gælder i et år fra datoen for udarbejdelsen.

For erhvervsejendomme hvor KK ikke skal betale erstatning for bygningerne ved tilbagekøb, gælder særligt, at beregning af frikøbs- og udskydelsesbeløb altid sker på baggrund af en mæglervurdering. Baggrunden er, at Vurderingsstyrelsen ikke længere udarbejder ejendomsvurderinger for erhvervsejendomme, men kun grundvurderinger.

Hvis den nye offentlige vurdering anses for forkert

Hvis en ny offentlig vurdering foreligger, men ejeren mener, at denne er forkert, kan der anmodes om en mæglervurdering. Denne betales af ejer eller af den, som rekvirerer tilbuddet, efter opkrævning fra kommunen. Uanset om mæglervurderingen er højere eller lavere end den offentlige vurdering, danner mæglervurderingen herefter grundlag for beregningen af beløbet for udskydelse og frikøb.

Fristerne for anmodning om tilbud for beregningsåret 2024 (1. april 2024–31. marts 2025):

Anmodning om tilbud på frikøb uden ny offentlig ejendomsvurdering5. marts 2025
Betaling for mæglervurdering12. marts 2025
Anmodning om tilbud på udskydelse samt anmodning om tilbud på frikøb med ny offentlig ejendomsvurdering24. marts 2025
Betaling for udskydelse eller frikøb31. marts 2025

Betalingsoplysninger

Betaling for mæglervurdering, udskydelse og frikøb skal ske til Københavns Kommunes konto i Danske Bank:

Reg.nr.: 0216

Kontonr.: 4069 177 859

Indbetalinger skal påføres den reference, som oplyses af Københavns Kommune.

Indbetalinger skal ske uden forbehold, betingelser eller øvrige bemærkninger. Det skyldes, at der er tale om et tilbud fra Københavns Kommune, som kræver uforbeholden accept, for at aftale om frikøb og/eller udskydelse af kommunens tilbagekøbsret kan indgås.

FAQ

Vis alle

Hvad er sagsbehandlingstiden?

Henvendelser om tilbud på frikøb og udskydelse bliver behandlet hurtigst muligt. Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid er for tiden ca. fem hverdage for tilbud om udskydelse og ca. fjorten hverdage for tilbud om frikøb regnet fra modtagelse af indbetalingen af beløbet til mæglervurderingen.

I perioden omkring 1. april, hvor det nye beregningsår begynder, må der forventes en længere sagsbehandlingstid. Det samme gælder i forbindelse med ferieperioder og højtider/helligdage.

Der må forventes længere sagsbehandlingstid, hvis man ønsker tilbuddet sendt per brevpost. 

Hvordan skal beregningsåret forstås?

Beregningsåret løber fra 1. april til 31. marts.

Fremsendte tilbud er gældende indtil udgangen af et beregningsår. Hvis der ikke sker indbetaling inden udløbet af et beregningsår, bortfalder tilbuddet, og der skal derfor anmodes om et nyt tilbud i det nye beregningsår. Det fremgår altid af fremsendte tilbud, hvor længe tilbuddet gælder. 

Bemærk: Hvis der sker ændringer i den offentlige ejendomsvurdering fra det tidspunkt, hvor tilbud fremsendes, til tidspunkt for indbetaling af udskydelses- eller frikøbsbeløb, bortfalder tilbuddet, og der skal udarbejdes et nyt tilbud.

Hvordan er kalkulationsrenten fastsat?

Til beregning af frikøbs- og udskydelsesbeløb benyttes en kalkulationsrente, som reguleres den 1. april hvert år. Kalkulationsrenten opgøres som et gennemsnit af kalkulationsrenterne over de seneste ti år.

Den årlige kalkulationsrente beregnes ved at tage gennemsnittet af den 30-årige obligationsrente udregnet per måned og fratrække inflationen for året udtrykt ved nettoprisindekset. 

Du kan finde den lange obligationsrente her (”Se data for obligationsrenterne 1997-2022”): https://finansdanmark.dk/tal-og-data/boligstatistik/obligationsrenter/

Du kan finde nettoprisindekset her (”PRIS115 Nettoprisindeks (2015=100) efter hovedtal (1980-2021)”): https://www.statistikbanken.dk/10072

Hvad er den nye offentlige ejendomsvurdering?

De offentlige ejendomsvurderinger er et udtryk for Skatteforvaltningens vurdering af en ejendoms værdi. Disse vurderinger har været uændrede siden 2011, men Vurderingsstyrelsen er nu i gang med at udsende nye offentlige ejendomsvurderinger.

Hvis der foreligger en ny offentlig ejendomsvurdering, fremgår det af www.vurderingsportalen.dk

Kontakt

Kontoret for Selskaber og Rettigheder

Rådhuspladsen 1

1550 København V